Wat een beetje kleur kan doen

27 jan 2015 Geplaatst door vormgeving Geen reacties

Pinterest staat er bol van; de psychologie van kleuren. Maar wat voor invloed hebben kleuren nou precies en hoe kun je daar gebruik van maken?

Kleur is een fundamenteel onderdeel van ons leven. Vanaf het begin der tijden staan kleuren al symbool voor elementen. Zo staat blauw voor de lucht en ruimtelijkheid, groen voor de natuur en zwart in de westerse wereld voor de dood (in Azië is dit uiteraard wit). In latere jaren zijn wij ook andere betekenissen aan kleuren gaan verlenen, bijvoorbeeld door kleuren te koppelen met karaktereigenschappen van de mens. Hoewel de kruisbestuiving van kleuren en persoonlijkheid nog geen uitgebreide psychologische basis kent, worden de kleurassociaties wereldwijd erkend en geaccepteerd. De betekenis van kleuren worden momenteel veelvuldig gevisualiseerd op social media. Echter wordt er in verhouding weinig over geschreven online zonder een te zeer spirituele inslag.

Feit is echter dat kleuren, in het vak van marketing én communicatie, ontzettend belangrijk zijn. Een consument onthoudt kleuren beter bij een eerste contact met een uiting, merk of product dan bijvoorbeeld de logo en tekst. Tevens is bewezen dat print ik kleur de merkretentie tot 70% kan verhogen ten opzichte van zwart-wit campagnes.

De perceptie van kleuren

“Perceptie is een complex proces waarbij de hersenen visuele, auditieve, enz. percepties bouwt die al dan niet iets hebben te maken met wat er zich werkelijk in de wereld bevindt.” (Jerry andrus)

Je waarneming bestaat in feite uit twee verschillende elementen: sensatie en perceptie. Sensatie betekent feitelijk de ontvangst en organisatie van informatie uit je omgeving. Je perceptie omvat het opvolgende proces, het is de analyse van sensaties die worden gecombineerd met kennis over eerdere ervaringen zodat wij er betekenis aan kunnen geven.

Een object geeft informatie aan de proximal stimulus, die via sensorische receptoren (ontvangers als je ogen) informatie ontvangt over het object. Je sensoren die kleur detecteren, noemen we exterosensoren. Deze sensoren zijn mijn een moeilijk woord exteroceptief, ze registreren prikkels van buiten je eigen lichaam. Onder deze sensoren vallen eveneens je smaak, gehoor, reuk en huid.

De visuele perceptie, verantwoordelijk voor het ‘kijken’ kan een omgeving of situatie nooit volledig reconstrueren. Dit betekent simpelweg dat wij onze eigen werkelijkheid creëren in de waarneming van situaties. De kijk op het leven van jou en mij is daardoor altijd subjectief. Kleur is in feite een psychologische eigenschap welke ontstaat wanneer de hersenen de gedecodeerde informatie bewerkt binnen een lichtbron. Kleursensatie kan verschillen in
helderheid, verzadiging en schakering.

De basiskleuren zijn blauw, groen, rood en geel. Er is ongeveer 92% kans dat jij, in het pre-attentieve proces, ongeveer 5.000.000 verschillende kleuren kunt onderscheiden. Je zou ook deel kunnen zijn van de 8% mannen of de iets kleinere groep vrouwen die kleurenblind zijn. In dat geval heb je een beperkt vermogen om de basiskleuren rood en groen uit elkaar te houden. Hoewel de interpretatie van kleuren en combinaties dan moeilijker is en je deze over zult moeten laten in de (hopelijk) capabele handen van een collega of adviseur, kun je wel kennis nemen van de betekenis van kleuren om zo actief mee te denken en een mening te vormen.

De mens heeft zoals eerder al gesteld bepaalde associaties bij kleurstellingen. Ik ga er in dit artikel geen uitgebreide theorie aan verbinden. De kleurassociaties komen vanuit verschillende achtergronden. Zo hebben we culturele associaties, denk hierbij aan bijvoorbeeld het groene klavertje welk symbool kwam te staan voor geluk in Ierland. Maar kunnen kleuren ook hun oorsprong vinden in de taal, zoals bijvoorbeeld zwart met drukte in Nederland. Deze associatie is bij ons ontstaan door het gezegde: het ziet hier zwart van de mensen.

Er zijn tevens trendmatige associaties, deze ontstaan wanneer een kleur duidelijk wordt verbonden aan een merk. Hierdoor kan de kleur tijdelijk symbool komen te staan voor een bedrijf en haar eigenschappen, bijvoorbeeld het blauw van KLM en het rood van Coca Cola.

Dan zijn er nog politiekhistorische associaties mogelijk, zoals de kleur groen, welke de favoriete kleur was van Hirohito of het rood voor communisme. En als laatste spreken we van religieuze en mythische associaties, zo is zwart-wit symbool geworden voor soberheid omdat de kerk deze kleuren aandroeg voor haar dienaars.

Waar de associatie vandaan komt is nu echter niet het belangrijkste. De associaties van de bekendste kleuren in de westerse samenleving vind je hieronder:

Blauw

Is een populaire kleur, zeker onder mannen. Blauw staat voor dieptegang, professionaliteit, eer, ruimtelijkheid, frisheid, netheid, zakelijkheid, ernst en stabiliteit. Blauw stoot niet af en is bovendien in staat de productiviteit te verhogen.

 • Helblauw: Staat voor kalmte , nuchterheid en objectiviteit.
 • Azuurblauw: Staat voor zelfexpressie, zelfvertrouwen en helderheid.
 • Indigo: Indigo is een rustgevende kleur en staat voor zuivere kennis en
  waardigheid. Indigo staat symbool voor introverse en is de complementaire
  kleur van goud.
 • Lichtblauw: Staat voor ruimtelijkheid, openheid, verfrissing, concentratie en
  koelte.
 • Turkoois: Turkoois staat voor bescherming, intuïtie en een helder bewustzijn.
 • Donkerblauw: Staat voor ondoorgrondelijkheid, afstandelijkheid en introversie
  tevens staat het voor eenzaamheid en duisternis.

Groen

Een rustgevende kleur welke staat voor veiligheid, natuur, zicht, duurzaamheid, gulheid, orde, harmonie en frisheid. De groene kleur heeft het vermogen het stressniveau te kunnen verlagen. Deze kleur wordt door merken als Coca-Cola en Mc Donalds momenteel geïncorporeerd in producten en de merkuitstraling vanwege deze associaties.

 • Lichtgroen: Symboliseert verwachtingen, lente en een open karakter. Kent als tegenhanger
  echter haat en afgunst.
 • Dof groen: Dof groen staat voor twee gezichten en tegenstrijdig gedrag.
 • Olijfgroen: Staat voor een goed humeur, avontuur en camouflage.
 • Diepgroen: Diepgroen staat voor vriendelijkheid, rijkdom, bos en stabiliteit.
 • Aquamarijn: Staat voor geluk.
 • Geel-groen: Symboliseert nieuw leven, frisheid en mogelijkheid tot groei.

Geel

Geel staat voor levendigheid, lente, vrolijkheid, hoop en energie en staat tevens voor geluk. Het is een kleur die aandacht trekt, ook wel een signaalkleur genoemd. In felle tendensen en overheersende aanwezigheid kan het agitatie en hoofdpijn opwekken. Ook kan het staan voor afgunst en verraad.

 • Gele oker: Staat voor heiligheid en verlichting.
 • Goud-geel: Is een symbool voor goddelijkheid, schoonheid, luxe, wijsheid en edelheid.
 • Mosterdgeel: Symboliseert jaloezie en wrok.
 • Groen-geel: Is jong, blij en staat verder voor spontaniteit maar tevens voor jaloezie en
  bezitterigheid.

Rood

De kleur van extase, extraverse, indruk maken, hartstocht, verleiding, liefde en lust maar tevens voor gevaar, angst, strijd en agressie. Deze kleur is zo sterk dat het een fysiologische reactie op kan wekken: verhoging van de hartslag. Dit komt doordat rood eveneens een signaalkleur is.

 • Rode oker: Krachtige aardse kleur, staat voor evenwichtigheid.
 • Bordeaux rood: Staat voor aarde, warmte en gezelligheid en is tevens rustgevend.
 • Scharlakenrood: Deze kleur is een menging van rood en oranje, de kleur staat daardoor
  voor warmte, passie, verlangen, intensiteit en tevens voor roekeloosheid en
  ongeremdheid.

Paars

Staat voor invloed, bedachtzaamheid en rijkdom maar tevens voor mysteries.

 • Violet: Staat voor geheimen, toewijding, genegenheid, conflict en geestelijke groei. Deze kleur kan een gevoel van zekerheid, vastbeslotenheid en waardigheid geven.
 • Lila: Staat voor vrouwelijkheid.
 • Saffierblauw: Staat voor kuisheid en trouw.

Bruin

Staat voor relaxatie, nuchterheid, eenvoud, mannelijkheid en zelfverzekerdheid. Bruin is een aardse, solide kleur. Bruin kan aan de andere kant tevens staan voor armoede, saaiheid, vuil en somberheid.

 • Goudbruin: Staat voor edelheid en allure.
 • Beige: Symboliseert neutraliteit, een rustig karakter en welwillendheid.

Grijs

Is de kleur van conservatisme, simpliciteit, zakelijkheid, massa, serieuze houdingen en tradities.

 • Zilvergrijs: Chique, stijlvol en ingetogen.

Oranje

Staat voor vrolijkheid, dynamiek, sterke identiteit, ruimhartigheid, enthousiasme, creativiteit en betaalbaarheid.

 • Vaal oranje: Symboliseert een gebrek aan eigenwaarde mede door het fletse effect.

Roze

Roze staat voor romantiek, zachtheid en tederheid met kalmerende effecten bij zachte tinten. Het is de kleur van de vrouw. Roze kan tevens gezien worden als kitsch, braaf en zoet. Irritatie kan optreden wanneer tinten hardheid bereiken, zoals Magenta.

 • Magenta: Is een mengeling van rood en blauw en is de complementaire kleur van lichtgroen. Staat voor dominantie, initiatief, erkentelijkheid en
  veeleisendheid.

Zwart

Staat voor sofisticatie, verdieping en kracht en kan elegantie uitstralen maar tevens depressie.

Wit

Wit staat voor leegte, zuiverheid, verlichting en netheid.


 

In het artikel van volgende week zullen we verder ingaan op kleuren en persoonlijkheid, hoe kun je kleur gebruiken bij het zoeken naar een geschikte kandidaat?

Deel dit met je netwerk
Tags: , , , ,