Personal Storytelling

Tas vertelt: Veronique

24 apr 2015 Geplaatst door storytelling Geen reacties

Naast Marketing en Communicatie is TaS ook gepassioneerd storyteller. Daarom helpen wij mensen die graag hun levensverhaal willen nalaten. Soms lichtvoetig en vrolijk, soms zwaar en intens verdrietig. Het zijn allemaal verhalen die wij hebben mogen vastleggen voor bijzondere personen. Personen die familie en vrienden graag meer inzicht geven in hoe zij geworden zijn tot de persoon die zij hebben liefgehad en gekoesterd.

Soms hebben wij het bijzondere voorrecht om van de familie een stukje te mogen delen met anderen. Vandaag een stukje uit het voorwoord van de memoires van Veronique.

Voor Michelle en Pascal

Het voelt gek om hier nu op de bank te zitten en na te denken over mijn laatste woorden aan jullie. Hoewel ik een heel goed beeld heb van wie ik was, is het kiezen uit herinneringen lastiger dan ik had gedacht. Ik koester duizenden herinneringen. Herinneringen gevuld met gelach, tranen en vol liefde. Sommige warrig en zelfs onsamenhangend, andere haarscherp alsof het de dag van gisteren betreft. De vraag is, welke herinneringen wil ik jullie nalaten? Wat wil ik vereeuwigen, niet laten vervliegen door de tijd? En als jullie nu voor me zouden staan, wat zou ik zeggen als ik wist dat het de allerlaatste keer zou zijn?

Jullie vader was de liefde van mijn leven, we hebben het goed gehad samen. Begrijp me niet verkeerd, onze relatie ging nooit vanzelf. We hebben hard voor elkaar gevochten, we hebben voor jullie gevochten. Uiteindelijk heeft hij me het mooiste cadeau gegeven dat ik ooit had kunnen ontvangen: het moederschap. Soms ondankbaar en frustrerend maar meestal levendig, vrolijk en warm.
Voor mij waren jullie de zon, de maan en de sterren van mijn bestaan. En als ik op een of andere manier tijd kon lenen, zou ik elke seconde gebruiken om jullie te laten zien hoe dankbaar ik daarvoor ben. Ik zou niet slapen, ik zou geen tijd meer verspillen. Terugkijkend heb ik veel te veel tijd aan de dagelijkse frustraties van het leven verloren. Ik zou alles geven om nog even te mogen genieten van jullie gelach, jullie prachtige verhalen en het gemopper als iets niet gaat zoals jullie hadden gewild. Het is de mooiste levensmuziek die ik ooit heb mogen horen.

Ik had vroeger nooit durven dromen dat ik gezegend zou worden met twee kinderen. Laat staan met kinderen die zo zorgzaam, intelligent en bescheiden van karakter zijn.  De trots die ik voel omdat ik jullie als mijn kinderen heb mogen ontvangen is daadwerkelijk onbeschrijfelijk.
Zelfs al jullie ‘foutjes’ en eigenaardigheden maken jullie menselijk en uniek. Jullie zijn niet perfect en daardoor is het alleen maar makkelijker om zoveel van jullie te houden. Alhoewel Pascal….. misschien moet je toch nog even oefenen op het vinden van de wasmand. Ik vrees dat er weinig vrouwen zijn in deze wereld die graag over een tapijt van je vuile was willen lopen. Mocht je haar toch vinden; mijn complimenten, ze moet wel heel veel van je houden als ze daar mee kan leven! Laat haar nooit meer gaan.

Welke levenslessen wil ik jullie op het hart drukken? De meeste daarvan vind je terug in mijn memoires. Ik hoop dat jullie ze begrijpen en koesteren. Mochten jullie dat niet doen, weet dan dat je moeder zich ook aan elke steen moest stoten. Soms moet je de dingen zelf ervaren, het is niet de makkelijkste route maar wel de meest leerzame.

Ik heb dankzij mijn eigen koppigheid geleerd dat je de energie kunt halen uit de kleine dingen in het leven. De lach van je kind als je zijn pyjamabroek op je hoofd zet en samen doet alsof je rocksterren bent, het ongegeneerd hard k3 liedjes zingen als je samen over straat loopt en het maken van snorren op je gezicht met spaghettislierten tijdens het avondeten terwijl jullie vader ons boos probeert aan te kijken. Dat had voor mij het meeste waarde, ik heb me nooit zo levendig gevoeld als in die kleine momenten.

Weet dat er morgen altijd weer een nieuwe dag begint en dat een nieuw dag je de kans biedt om fouten te herstellen en te genieten van de keuzes waar je achterstaat. Wees jezelf ervan bewust dat rijkdom niet kan worden uitgedrukt in geld op je bankrekening of de functie die je bekleedt maar uiteindelijk bestaat uit die kleine momenten waarop je het geluk hebt mogen delen.  Het is nooit te laat om je dromen achterna te gaan.
Op de dag dat je ontdekt dat het leven haar glans verloren, gooi dan het roer om! Maak je eigen geluk, waar je dat geluk ook in vinden mag. Je verdient het en meer dan dat; je geliefden verdienen het ook om jou gelukkig te zien. Alleen als je zelf gelukkig en in balans bent, kun je anderen oprecht gelukkig maken.

Fixeer je nooit op een ander want je weet niet wat er achter de voordeur van anderen gebeurt. Vergeet nimmer dat elk huisje zijn eigen kruisje draagt. Het leven zal je dan niet altijd goed gezind zijn maar weet ook dat elke uitdaging de mogelijkheid biedt om je eigen geluk te bepalen.

Vergeet de mensen van wie je houdt nooit te vertellen hoe bijzonder en waardevol ze zijn. Luister naar ze, vooral tussen de regels door. Daarin worden vaak de meest betekenisvolle dingen gezegd. En stel je hart open, ook als het een keer gebroken wordt. Je kunt nooit liefde ontvangen van een ander, als je er zelf niet voor openstaat.

Blijf niet verdrietig omdat ik er niet meer ben maar dankbaar voor de tijd samen die ons gegeven is.  Het leven is te waardevol om met een bezwaard hart te doorstaan. Durf te genieten, het betekent niet dat je niet van mij gehouden hebt maar juist dat je begrijpt dat het alles is wat ik ooit voor jullie heb gewild.
Ook al kunnen jullie me niet meer zien, ik zal er altijd zijn om jullie moed in te spreken op de dagen dat jullie een steuntje in de rug nodig hebben. Als je toch eens bang bent of verdrietig, lees dan mijn memoires. Ze zijn gevuld met onze kleine momenten, gevuld met onze liefde. Het is een ode aan ons leven, een ode aan jullie.

Ik hou van jullie. Van hier tot de maan en terug!

Liefs mama

Deel dit met je netwerk
Tags: , , ,