Waarom we allemaal een mentor nodig hebben

Waarom we allemaal een mentor nodig hebben

04 mrt 2016 Geplaatst door management Geen reacties

Vroeger leerde je het vak van een grootmeester, iemand die je jarenlang alles leerde wat hij of zij wist zodat je ooit in staat zou zijn om het stokje over te nemen. Later zou de oude wijze man (of vrouw) je bijstaan als adviseur, als luisterend oor en als coach om je te helpen ontwikkelen op zowel persoonlijk als op professioneel vlak. Alle wijsheid werd door de oude ziel overgedragen naar de jonge ziel. De mentor deed dit bijna altijd zonder financiële incentive, hij deed dit zodat de eigen kennis nooit verloren zou gaan en vanwege het gevoel van eigenwaarde dat je ontwikkelt als je een ander helpt.

Tegenwoordig is de wereld anders; we hebben zelfs op school niet altijd meer mentoren en coaches die de tijd nemen om ons echt te helpen groeien. Tijdens de studie en daarna moeten we geluk hebben om mentoren te vinden of behouden. Veel mensen op de arbeidsmarkt, en zeker binnen het MKB, zijn gedwongen zichzelf te coachen en dat maakt de route naar de top een stuk minder eenvoudig. Sterker nog: er ligt daardoor op onze arbeidsmarkt enorm onbenut potentieel en wijsheid gaat verloren. 

Waarom een mentor

Mentoren helpen je om je volledig te ontwikkelen. Ze helpen je bij het ontwikkelen en versterken van je competenties en skills, leren je leiderschapstechnieken en visie binnen en buiten je eigen vakgebied. Succes zit vaak niet alleen in de techniek maar juist in de relationele en sociale skills die je nodig hebt om te kunnen laveren binnen en buiten de organisatie en uiteindelijk geloof ik ook dat een bredere kennis van waarde is als je hoger op de ladder komt te staan.

Mentors kunnen je via diverse kanalen begeleiden: LinkedIn, teleconferences, face-to-face gesprekken en zelfs met groepsmentoring. Een goede mentor biedt je dit:

 • Kennis, hij of zij leert je welke competenties en skills je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren;
 • Hoe je deze competenties en skills kunt ontwikkelen;
 • Hoe je naar de wereld om je heen kunt kijken;
 • Daagt je uit om outside the box te denken en je grenzen te verleggen;
 • Ontwikkelt je leiderschapskwaliteiten (die je later als mentor ook kunt benutten);
 • Ondersteunt je bij het analyseren van je eigen fouten;
 • Helpt je door toegang te geven tot zijn of haar professionele netwerk of je i.i.g. te introduceren bij waardevolle contacten;
 • Houdt je scherp.

Een goede mentor is iemand die je ondersteunt en uitdaagt om je doelen te verleggen, om stappen te maken en je motiveert om succesvol en gelukkig te zijn. Idealiter heeft hij of zij ervaring en kennis binnen jouw vakgebied, zodat ze ook bij inhoudelijke kwesties van waarde kunnen zijn. Ze zullen zorgen dat je gefocust blijft en dat je ondanks tegenvallers en frustraties altijd in beweging blijft. Een goede mentor stelt de moeilijke vragen en helpt je bij de zoektocht naar de juiste antwoorden.

Uit eigen ervaring durf ik te zeggen dat je mentoren zeker tegenkomt maar dat veel van hen vergoedingen vragen (en zelfs bizarre bedragen) om je te begeleiden. 300 euro per sessie is op hoger niveau niet vreemd en hoewel ik begrijp dat een directeur van een organisatie die 300 euro zonder al te veel moeite op tafel zou leggen, kan de gemiddelde Nederlander dat toch echt niet bekostigen. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat ik met 4 kinderen en een bescheiden salaris niet over de middelen beschikte om de beste heren te betalen. Het is zoeken naar de pareltjes die het doen met de juiste redenen. Als je wel één of meerdere mentoren vindt, koester ze dan! Zij begrijpen als goede leider dat je nooit bent uitgeleerd.

Waarom je een mentor zou willen worden

Het zijn van een mentor geeft je de mogelijkheid om je eigen kennis en ervaring te delen en zo een ander te zien groeien. Om bij te dragen aan de toekomst van je eigen vakgebied en je kennis te behouden en te zien evolueren, niet in je eigen hersenen, maar in dat van toekomstige generaties.

Een echte leider haalt energie uit de groei van anderen

Dat zijn niet de enige voordelen die je uit het mentorschap kan halen:

 • Je gevoel van eigenwaarde en waarde voor de maatschappij vergroten;
 • Je eigen vaardigheden op het gebied van leiderschap en coaching vergroten;
 • Mentorschap houdt je jong en geeft je frisse inzichten;
 • Houdt je verbonden met ontwikkelingen binnen je eigen vakgebied;
 • Biedt je inzicht in jongere generaties;
 • Het ontwikkelen van talent, leert je ook talent te behouden. Twee waardevolle skills voor elke organisatie;
 • Je creëert je eigen nalatenschap.

Ja, fungeren als mentor kost tijd en vraagt om lange termijn commitment. Er zijn echter duizenden mensen die op zoek zijn naar de kans om te groeien, net zoals jij dat hebt gekund.  Die enkel iemand nodig hebben om hun dat ene zetje in de rug te geven en vervolgens een vogelvlucht kunnen maken. Mensen die op zoek zijn naar een hand om hen te begeleiden, iemand die hen inspireren kan. Als je een echte leider bent, weet je dat jouw weg naar de top gevuld is geweest met mensen die jou bij de klim hebben geholpen. Het mentorschap is jouw kans om voor anderen hetzelfde te doen.

Het zijn van een mentor is overigens niet alleen waardevol voor een pensionado, juist als je nog werkzaam bent kan het mentorschap veel voordeel bieden aan jou en de organisatie waarvoor je werkzaam bent.

Mocht je zelf graag als mentor aan de slag willen? Wij zouden heel graag wat mentoren aan ons verbinden die – pro bono – hun nalatenschap willen creëren.

Alta mente repostum – Maike van Oyen 

Deel dit met je netwerk
Tags: , , , ,