Data visualisatie tools

De beste gratis data visualisatie tools

07 jul 2016 Geplaatst door communicatie, leiderschap, management, marketing Geen reacties

Oké, het is geen sexy onderwerp en vernieuwend kunnen we de data visualisatie ook niet meer noemen. Toch is het nog steeds een zeer relevant onderwerp, we gebruiken immers allemaal data bij het presenteren van onderwerpen of bij het vervaardigen van rapporten om onze argumenten kracht bij te zetten. Daarbij zijn we altijd op zoek naar de beste manier om onze data overtuigend en professioneel te presenteren. Het doel is uiteindelijk voor iedereen hetzelfde: de lezer of de toehoorder van ons gelijk overtuigen.

Vroeger kreeg al die data een plekje in een zwart-wit tabel maar dat is ondertussen niet meer “genoeg”. Niet alleen is onze standaard qua visualisatie omhoog gegaan, wij zijn als maatschappij steeds visueler ingesteld en onze zogeheten span of attention wordt ook kleiner. Allemaal redenen om meer aandacht uit te laten gaan aan de visuele presentatie van onze bevindingen.

Om data te laten beklijven gebruiken we nog altijd het middel visualisatie, het zijn de presentatietechnieken en tools die continue worden doorontwikkeld om dit nog beter te bewerkstelligen. In dit artikel geven we je een aantal online data visualisatie tools die je vandaag nog kunt gebruiken:

Plotly

Plotly is een online tool gericht op het maken van data analyses en het creëren van visuele data presentaties (inclusief dashboards). Deze tool is vrij eenvoudig te gebruiken en de grafieken zijn aan te passen naar je eigen look and feel (huisstijl kleuren), zodat de grafieken volledig passen bij de rest van je content. Een voordeel van Plotly is dat het programma niet alleen kan communiceren met Excel maar ook met Python, SAS, SPSS, R, en MATLAB.

De basis functionaliteiten zijn kosteloos te gebruiken maar als je grafieken graag exporteert en verder bewerkt in Illustrator of Indesign, past de betaalde versie van 19 dollar per maand beter bij je wensen. In de professionele versie kun je de grafieken downloaden in SVG, EPS en PNG. Omdat Plotly gebouwd is op d3.js kunnen de grafieken interactief gemaakt worden en is er zelfs de mogelijkheid om real-time data te streamen. Je kunt de grafieken maken met API’s, Arduino, Raspberry Pi en IPython Notebook.

Meer informatie over Plotly vind je hier 

ChartBlocks

ChartBlocks is net weer even anders, hoewel er een gratis versie van bestaat, is deze versie zakelijk eigenlijk niet bruikbaar. Dit omdat de gratis versie te weinig opties aanbiedt en de data niet af te schermen is. De tool is zeer eenvoudig te hanteren, de ontwerpers hebben duidelijk oog gehad voor het visuele aspect en doordat de tool gebouwd is op d3.js zijn de toepassingen qua divices etc. eindeloos. De grafieken zijn te exporteren in PS, SVG en de standaard PNG.

De goedkoopste optie binnen dit freemium model is 8 dollar per maand, voor 20 dollar per maand zijn de grafieken helemaal op maat te maken en ben je vrij van hun branding. Kostentechnisch gezien is deze tool vrij voordelig (in verhouding met de concurrent).

Meer informatie over ChartBlocks vind je hier 

Datawrapper

Datawrapper is een open source programma dat is ontwikkeld door een journalistisch platform. Veel grotere organisaties binnen het journalistische spectrum maken er momenteel gebruik van. Datawrapper is eenvoudig en vereist geen programmeerkennis, in slechts vier stappen maak je een tabel, grafiek of kaart die tevens interactief is en (belangrijker nog) goed leesbaar op mobiele toestellen. Het nadeel van de tool is dat er slechts 10 basismodellen voorhanden zijn.

Het basisgebruik is gratis, voor 12 euro per maand kun je de grafieken opnemen in je website en voor 129 euro per maand kun je in teams aan data visualisatie werken en heb je de mogelijkheid om de styling geheel aan de eigen huisstijl aan te passen. Logischerwijs is het zo dat de interactie langzamer verloopt bij grafieken of tabellen met veel data (het gebruik van teveel rijen in een data visualisatie is dan ook af te raden.

Meer informatie over Datawrapper vind je hier

Highcharts (for developers)

Highcharts is niet voor iedereen en heeft de focus gelegd op de developer met technische kennis. De tool is geschreven in Javascript en biedt de mogelijkheid een breed scala aan interactieve grafieken en-of tabellen te bouwen die vervolgens kunnen worden gebruikt in websites en mobiele applicaties. De mogelijkheden voor een developer zijn eindeloos, al wordt er niet op alle fronten support geboden en is documentatie niet altijd voorhanden. Ook liggen de kosten voor Highcharts snel behoorlijk hoog, 150 dollar voor de toepassing op één website.

Meer informatie over Highcharts vind je hier

Timeline JS

Een open source tool met een hele andere toepassing dan de eerder genoemde programma’s, Timeline js helpt je bij het creëren van, jawel: interactieve tijdlijnen voor op je website, in je presentatie of op je blog. De tool werkt op basis van een Google Spreadsheets en is redelijk rechttoe rechtaan. De media die je gebruikt in de tijdlijn kan vanuit verschillende platformen worden gestreamd. Deze tool is goed te gebruiken om de bedrijfs-, of productgeschiedenis te visualiseren op je website.

De kosten: daar kunnen we kort over zijn, die heb je niet. Timeline.js is ontwikkeld door Knightlab en helemaal gratis. Developers kunnen gebruik maken van de core en naar eigen wens aanbouwen.

Meer informatie over Timeline JS vind je hier

Piktochart

Ook net weer even anders dan de voorgaande tools, Piktochart is volledig ingericht op het maken van Inforgraphics voor iedereen die geen graphic designer wil inschakelen. Infographics zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen door de overzichtelijkheid en aantrekkelijke datapresentatie die deze presentatietechniek te bieden heeft. De 500 Infographic templates van Piktochart zijn volledig aan te passen en in verschillende bestandstypen te downloaden. De Infographics die je met deze tool kunt maken zijn toepasbaar in rapportages, presentaties, social media afbeeldingen etc.

De kosten voor deze tool zijn beperkt, met de gratis versie kom je al een heel eind en als je veel beeldmateriaal wenst te gebruiken kost het je tussen de 15 en 30 dollar per maand.

Meer informatie over Piktochart vind je hier 

Diagram Duarte

Hoewel het misschien een beetje vreemd lijkt om te verwijzen naar een con-cullega, heeft Duarte een prachtige bibliotheek aangelegd met 2-D en 3-D modellen die direct in Powerpoint te gebruiken zijn. Deze bibiliotheek ik daarmee uitermate geschikt voor iedereen die vast wil houden aan Powerpoint én toch net iets andere modellen wil gebruiken om bevindingen mee te presenteren. Je kunt alle modellen downloaden vanaf de website (al dien je wel bepaalde gegevens achter te laten) én je vindt er mooie presentaties die ter inspiratie kunnen dienen.

De organisatie biedt tevens presentatietrainingen aan en kan zelfs de gehele opbouw van de presentatie uit handen nemen.

Overige presentatie tools die je niet mag missen:

Canva

Als je een beetje up-to-speed bent in het land van de visuals, dan heb je van Canva gehoord. Deze tool biedt een brede variatie aan templates en toepassingen. Zo bieden ze templates voor presentaties, social media, posters, blogs en uitnodigingen en heeft Canva een uitgebreide bibliotheek met afbeeldingen. Alle afbeeldingen zijn bovendien te bewerken in de tool zelf.

Een standaard account is gratis, een deel van de bibliotheek is echter Premium en daar betaal je als gebruiker 1 dollar per element voor. Aanvullend kun je kiezen voor een professioneel lidmaatschap, dit lidmaatschap kost 10 dollar per maand. Bij het professionele lidmaatschap komen extra functionaliteiten beschikbaar, zoals de mogelijkheid selecties af te stemmen op je huisstijl en je eigen font up te loaden ter gebruik in Canva.

Meer informatie over Canva vind je hier

Visme

Visme is een online tool en biedt evenals Canva de mogelijkheid om visuele presentaties en rapportages te maken. Hoewel het aantal templates beperkt is, is de kwaliteit redelijk vergelijkbaar aan dat van de gemiddelde PowerPoint presentatie. De tool is makkelijk in gebruik en vereist geen ervaring met programmeertaal. Een basiskennis van design is alles wat nodig is om succesvol met deze tool te kunnen werken.

Net als Canva heeft Visme een grote bibliotheek met visuele elementen (al is het vinden van kwaliteit nog best een uitdaging). Hoewel de tool nog heel wat doorontwikkeling nodig heeft, zitten er ook wat perks aan; zoals de mogelijkheid om dynamische content te creëren.

Visme werkt (net als de meeste aanbieders) op basis van het freemium model, dit betekent dat het standaard account gratis is maar dat er kleine fees worden gevraagd naarmate je meer gebruikt maakt van functionaliteiten. De duurste variant kost 16 dollar per maand en is daarmee nog steeds goed betaalbaar.

Meer informatie over Visme vind je hier

Heb je zelf nog een data presentatie tool die absoluut thuis hoort in de bovenstaande lijst? Laat ons weten welke tool volgens jou echt op onze lijst thuishoort!


Also published on Medium.

Deel dit met je netwerk
Tags: , , ,